There is no preparation without execution
     
( MASTERCOMPUTERS )

Advertise Online

Call on: 08035007778

          
HOME ABOUT US NIGERIA CONTACT US RESOURCES TRAINING E-LEARNING CERTIFICATION   SITEMAP HELP
          

 

Home > IT Career Development  
   

IT Entrepreneur Interview with Kome Itoje Creator and Publisher of the widely acclaimed Video CD on Computer Fundamentals

20-1-2010  - The demand for information technology entrepreneurship in Africa keeps rising as creative and practical solutions are needed to address the problems of poverty and rising unemployment. Entrepreneurship is fundamental to economic development. In order to meet national goals, achieve social inclusion and overall prosperity Africa needs more entrepreneurs. In the digital age, Africans must go beyond consumption to become creators and producers. The Network of Aspiring & Startup IT Entrepreneurs in Africa (NASITEA) was created to promote IT Entrepreneurship in Africa.  

Kome Itoje is a unique individual that has no respect for status quo. He is an information technology entrepreneur based in Delta State of Nigeria. Kome Itoje talks to Jidaw.com about the groundbreaking Video CD tutorial he developed on Computer Fundamentals..

   
   

According to him "be determined to actualize your dreams. nothing good comes easy. see challenges as stepping stones to greater heights."

 

 

1. Let's start by knowing you. Who is Kome Itoje?

 

Answer:  My name is Kome Itoje, a business man. l have an HND in Accountancy from Federal Polytechnic, Oko and a Post Graduate Diploma (PGD) in Computer Science from Imo State University. I’ve been into system administration for the past ten years. During that time, l have tutored many students in basic computer operations and fundamentals.

 

 

2. Your product is creating so much buzz in industry. Why is it creating such incredible excitement?  What's your product all about?

 

Answer:   l came to understand the needs and challenges of students who wish to be computer literate as a result of my experience in computer training. So, l decided to put instructional materials in a form which would be convenient and stimulating to students. This gave rise to the video CD titled “Computer Fundamentals”.

 

 

3. What motivated you to develop this product? Is there really a need for the VCD? What is unique about it?

 

Answer:  Though l am an accountant by training, l have come to develop a love for imparting computer knowledge to others in a manner that would be easily comprehensible to them. So, it was my desire to impart computer knowledge as easily as possible that motivated this project. There is a need for visual multimedia training materials of this nature because it makes learning faster and there is widespread lack of computer awareness in the country today. Therefore, this makes my product unique as it is an innovation which is unusual in this part of the world, especially Nigeria.

 

 

 4. When did you first became interested in information technology? what motivated your interest in ICT? 

 

Answer:  I can say l first became interested in information technology during my school days while l was studying Accounting. There was a course l took in auditing which emphasized the need for an Auditor to be computer literate. To me, it was only natural that l would develop the interest later on after graduation.

 

 

5. The demand for your product has been massive. Since developing the product how do you view this response? Surprised? Expected?

 

Answer:  It's just natural. The product has gained wide acceptance among all who have seen the product which is an indication that there is an established need for the product.

 

 

6. Why are there so few locally developed ICT products like yours?

 

Answer: I believe there is little or no encouragement from the government in terms of finance and also creating the enabling environment for private initiatives of this nature to thrive by ensuring adequate power supply, good network of roads, and other infrastructures.

 

 

7. What is the major challenge you have faced so far with regard to your product?

 

Answer:  Getting a reliable marketer for my product.

 

 

8. Why is there such a low level of computer literacy in Nigeria?

 

Answer:  I believe the government should share the highest part of the blame for the low level of computer literacy in Nigeria because government is the greatest employer of  labour in the country today. But, how many government (local, state or federal) institutions, ministries extra-ministerial departments and other offices are computerized? If government should stress the need for her staff to be computer literate and they go the extra mile to organize in-house seminars and workshops for her staff, it will increase computer awareness in Nigeria to a great extent.

..

 

9. What do you have in store for the future for you, your product etc?

 

Answer:  I intend to produce more multimedia training materials of this nature. This first one teaches the basics of computer operations but l also hope to release videos on computer hardware installation and maintenance and other areas of ICT.

 

 

10. Last word: What advice do you have to aspiring IT entrepreneur or those wanting to start out in learning IT?

 

Answer:  Well, my advice is that they should be determined to actualize their dreams. They also need to realize that nothing good comes easy. Therefore, such individuals need to persevere to surmount any challenges on the road to success and see challenges as stepping stones to greater heights.

.


The interview was conducted on behalf of Jidaw by Timothy Gbadeyan, a Jidaw alumni.

Jidaw.com thanks Kome Itoje, IT Entrepreneur and publisher for his time as well as for the exceptional multimedia training materials he is making. May You continue to fulfill your purpose.

You can pickup your Video CDs (Special Discount price) from the Jidaw Center at

12 Eric Moore Street, Wemabod Estate, Off Adeniyi Jones Ave, Ikeja, Lagos, Nigeria.
Tel: 08052647395, 01-7940562, 01-8958064, 070252509148, 08035007778.

Find out more about the Computer Training Fundamentals Video CD

 

What Do you Have to Say? Post Your Comments about this article 

 

COMMENTS for "IT Entrepreneur Interview with Kome Itoje Creator and Publisher of the widely acclaimed Video CD on Computer Fundamentals":

 

9 Oct, 2010

 

James Edevor of Ogun State, Nigeria of Nigeria says:

 

 

This is great piece of work. Congratulations Jidaw for your efforts at lending your support to indigenous IT entrepreneurs.  

 

 

6 Oct, 2010

 

Jane Akporie of Port-Harcourt, Rivers State of Nigeria says:

 

 

This is a beautiful piece of work. People like this should be given all the necessary encouragements in order to take the country to greater heights. After all, the Federal Government is now canvassing for private participation through its Door 2 Door Project. The government on its part should provide the enabling environment for private initiative to thrive as so brilliantly highlighted by Mr. Kome ltoje. l wish him all the best in his endeavours.  

 

 

2 Feb, 2010

 

Patricia Agbogeh of Ozoro, Delta State of Nigeria says:

 

 

I have personally watched the video and I think it is very commendable. The interview is very nice. I highly recommend the video to computer students everywhere. I wish Mr. Kome ltoje all the best in his future endeavours.  

 

 

30 Jan, 2010

 

Desmond Kesena of Garki, Abuja, FCT, Nigeria says:

 

 

I think this video cd is a great work indeed and should be appreciated. Computer students need more instructional materials of this nature to improve their rate of assimilation. Kudos to Mr. Kome ltoje and the efforts of the management of Jidaw Systems Ltd towards promoting works of indigenous entrepreneurs. I'll order a copy for my personal use as well.  

 

 

28 Jan, 2010

 

Ganesh of EZ Vidya, India says:

 

 

Congratulations Kome Itoje! I was happy to see that your organization has created a Video CD and teaching computer fundamentals..

I represent EZ Vidya, an Educational services organization based out of India. I wish to contact you and explore opportunities for both of us.  

 

 

27 Jan, 2010

 

Dele Akapo of Surulere, Lagos, Nigeria says:

 

 

Fresh, fresh, fresh. that's why i subscribed. Mr. Kome keep it up. people need this enlightenment. we need to support and patronize such local entrepreneurs. I need to pick my copy.  

 

 

Jidaw Systems Limited (Jidaw) is an information technology solution provider that specializes in IT Consulting, e-business, Content provision, Web Publishing, Computer Networking and Training. Jidaw Systems Limited, developed and runs www.jidaw.com .

 

Jidaw Systems Limited is the originator of the IT Entrepreneurship Guide series - Success in IT Business programs and a Foremost Authority on IT Career development. Jidaw Systems is a NASITEA partner.

 

IT Career Development.

 

A major focus of Jidaw (Mastercomputers) is the promotion of IT Career Development. Jidaw presents the monthly FREE IT Career Seminars to address career and certification issues for newcomers, career changers and IT professionals.

 

 

The IT Entrepreneur Guide - Best Job in Information Technology

 

Success in IT Business (SITB) training program is designed to help You Discover the Reality and Principles required to create your own Profitable and Sustainable IT Business. Being Your Own Boss is the best IT job because what you do and how you do it in your information technology business is all up to you.

 

With SITB You Gain from Helpful, Down-to-Earth Ideas and Real life Experiences of IT Entrepreneurs!

 



Your Guide to taking the Right IT Career Decisions 
 

Spread The Word

   Save This Page  Digg this tell reddit StumbleUpon Toolbar Stumble It! Facebook

Page Top

 

HOME ABOUT US COMMENTS CONTACT US BOOK SALES
HELP E-LEARNING CERTIFICATION TRAINING PREVIOUS JOBS
  PRIVACY DISCLAIMER SITEMAP  

 
  View Jidaw List's profile on LinkedIn

 

 

 
 

  

 

 

 

Career. Jobs. Empower. IT.

Wishing you the best in your Career Development. Be Creative and Persevere ...You will get there

 

 

  Jidaw List

     
  Recommended Links

Hope is not a Strategy

Free Career Development Seminar

Nigeria Computer Society Fact File

IT Career Development

Nigeria Computers

 

 

DISRUPT THE STATUS QUO!

     
1.

Ideas are not enough. You must be action oriented to improve your future.

 

 
2.

Don't just think but act. You get results not only from thinking but from acting.

 

 
3.

You have ideas. You want to achieve. You want opportunity.

 

 
4.

But what are you still doing in your comfort zone? The comfort zone is a dangerous place.

 

 
5.

"I wanted to", "I was going to" cannot put on a light bulb, not to talk of moving you forward.

 

 
6.

Aren't you tired of hoping and criticizing? Stop defending status quo that locks you down.

 

 
7.

GO on the offensive now with IT Education and Empowerment.

 

 
8.

What is the use of ideas without action?

 

 
9.

Start becoming the achiever you deserve to be.

 

 
10.

MAKE SURE THERE IS NO STANDING ROOM FOR EXCUSES.